Sorgulayan İnsan

0
262
Sorgulayan İnsan

Bütün kitaplarını büyük bir zevkle okuduğum Nurettin Topçu, eğitim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda yazılan felsefi eseri doğrultusunda yapılan eğitimin denetleyici unsurlardan olumlu bir şekilde geçerek idealist ve sorgulayan bir insan yetiştirmeye yönelik fikirlerine değinilmelidir. Düşünen, sorgulayan insan yetiştirilmelidir. Çocuklarımızı emanet edeceğimiz insanlar felsefe eğitiminden geçmelidir. Felsefe ve sorgulama yeteneği olmayan insan aklını kiraya vermiş olur ve robotlaşmış şekilde koşulsuz itaat eden insan haline gelir.

Düşünme eğitimi ilkokulda başlar. İlkokul eğitiminde başvuracağımız yol, öğrencilerle tek tek ilgilenerek ahlak ve terbiye dersleri vererek örnek olarak, istikamet, ferdiyetçi, ruhçu, spritualiste ve milliyetçi gidiştir. George Orwell’ın 1984 adlı kitabında küçüklükten itibaren az sayıda kelime öğretilerek düşünmesi engellenmek istenmektedir. Bu dil teorisine göre dil hazinesi ne kadar az olarak çocuklar yetiştirilirse düşünmeyen, sorgulamayan, okumayan, sadece internetten kopya ödevlerle ya da tez yazım merkezlerinde tez yazdırarak eğitimlerini tamamlarlar.

Dil eğitimi küçüklükten kazanılır. Düşünme eğitimi de öyle… Küçüklükten beri okuyanlar beyinlerini geliştirirler. Örneğin hesapladım üç senede okuduğum kitapların sayısı 3000’e dayanıyor. Günde iki ya da üç kitap okudum ve yorumlama gücü kazandım. Yazarlığımın tek yardımcısı da okuduğum kitaplar oldu. Türkçe, İngilizce, İspanyolca kitapları okuyarak düşünce dünyamı zenginleştirdim. Eğer küçüklükten beri okumuyorsa bir insan beyni küçülür ve düşünme yeteneğini kaybeder. Ne söylersen inanırlar. Koşulsuz itaat söz konusu olur. Yani gerçek düşünme eğitimi ilkokulda başlar. İlkokuldan beri süregelen bir süreçtir. Sorgulayan insan yetiştirmek isteniyorsa küçüklükten itibaren düşünme eğitimi verilmelidir. Felsefe eğitimi çocuk eğitiminde düşünme yetisi kazandırılmalıdır. Mantık eğitimi verilmelidir. Düşüncede tutarlılık sağlanması ancak mantık eğitimi verilmesiyle sağlanır. “İnsan düşünen bir hayvandır.” Mantıksal olarak idrak edildiğinde “Düşünüyorsan insansın.” sonucuna ulaşılır. Çünkü düşünmek insanları hayvandan ayırt etmemizi sağlayan tek mekanizmadır. Hayvanlar düşünemez. Sadece Allah’ın yarattığı şekilde düşünmeden hareket ederler. Düşünmek en büyük yetenektir insana ait olan. (Düşüncelerinden dolayı kimse suçlanamaz.)

Bu nedenle fikir insanlarına ihtiyacımız var. Mantıklı düşünceye sahip, düşünen ve sorgulayan insanı ancak yıllarca okumak ve iyi bir eğitim vermekle ulaşılabilir.

PAYLAŞ
Önceki İçerikAç Gözünü
Sonraki İçerikFUCIONproject/1 isimli Karma Sergi 14 Eylül’de Açılıyor
Dilara Pınar Arıç
26 Mayıs 1990'da İstanbul'da doğdu. Lisans öğrenimini Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı'nda burslu olarak gördü. Yüksek lisans çalışmasını Trakya Üniversitesi'nde Sünbülî Sinan'ın Menasik-i Hac adlı eseri üzerine tamamladı. İngilizce, İspanyolca bilmektedir. İnsomnia'nın Saati ve Gülümse Hayata adlı iki kitabı vardır.