Dijital yayıncılık baş döndüren bir hızla giderek aklın sınırlarını zorluyor. Bir dönem tarihe damgasını vuran popüler pek çok yayın, bu gün yerini usulca dijital yayıncılığın kollarına bırakmaya hazırlanıyor. Yakın bir zamanda Radyo kanallarının dijital yayıncılığa geçmesi de dijital yayıncılığın hamlesi oldu. Dijital yayıncılığın reklam gelirlerindeki artış artık tüm dünyada yazılı, basılı yayıncılığın önüne geçmiş durumda. Bu paydan nasibini alan mecralar ise gazeteler, dergiler ve kitaplar. Bu durum kuşkusuz reklam yatırımcılarının pusulasını da değiştirdi. Reklam yatırımcılarının göz bebeği Dijital platformlar. Dijital Reklam Pazarı 2015 Yılının İlk 6 Ayında 789,3 Milyon TL’ye ulaştı.

2016 Dijital Reklam yatırım Oranları
2016 Dijital Reklam yatırım Oranları

2015 Yılında Dijital Yayınların Reklam Geliri Gazeteleri Geçti

2015 yılında dijital yayınların reklam oranları gelirleri gazeteleri geçmiş vaziyette. AdEx Dijital Reklam verilerine göre, 2015 yılında Ülkemizde dijital reklam yatırımları % 18 büyüme kaydetmiştir. Bu büyüme özellikle de mobil ve video kategorilerinde etkili olmuştur.

  • Rapora göre mobil reklamcılık alanında toplam yatırım % 61 artış gösterirken, oyun içi video reklam yatırımları % 30,6 oranında büyüme kaydetti. Akıllı cep telefonu ve tabletlerden elde edilen gelir pek çok mecranın önünde seyrediyor.
  • Dijital Reklamda kuşkusuz yine en büyük pasta payı Google’a ait.
  • Dijital reklam yatırımlarında 2015 yılında en büyük payı Google Search aldı. Google, bu alanda Google Ads atılımı ile rakiplerine fark atmayı başardı. Daha önce Google AdWords olan reklam platformunun ismi Google Ads olarak pek çok farklı panel üzerinden verilebilen reklamlar tek bir panelde toplanmış oldu. Google reklamları ile birçok firma kar oranlarını artırmayı başardı.
  • 2015 yılında kötü sürpriz olarak değerlendirilen E-Posta, E-Mail yatırımlarında ise ciddi azalmalar söz konusu. Mail ortamlarında sunulan kampanya ve reklamların etkisi giderek azalmaya başladı.

Dijital Reklam Pazarı 2015 Yılının İlk 6 Ayında 789,3 Milyon TL’ye ulaştı. İşte 6 milyar liralık Türkiye reklam sektörünün mecralara göre dağılımı.

Dijital Reklam Pazarı Pay Oranları
Dijital Reklam Pazarı Pay Oranları

Forbes Dergisi 2015 Yılının Milyarderlerini Açıkladı

Forbes dergisi 2015 yılının zenginlerini açıkladı. Listenin ilk beş zengininin servetlerini katlamalarında en büyük pay ne mi? Dijital yayıncılık, yazılım geliştirme, telekomünikasyon alanında atılan her adım günümüzde inanılmaz paralar kazandırıyor. Bu durumu Forbes dergisinin listesinde yer alan en zengin 5 milyarder listesine bakarak ta görebiliriz.  Bu listede yer alan ilk üçteki milyarderlerin servetlerini yazılım geliştirme süreçlerinden elde ettiğini belirtmemizde fayda var sanaırım. Gelin hep beraber bu tanıdık simalara ve hangi sektörlerde para kazandıklarına bakalım.

Forbes dergisi 2015 yılının zenginlerini açıkladı.
Forbes dergisi 2015 yılının zenginlerini açıkladı.
  • Forbes dergisinin ilk zengin ismi aynı zamanda Microsoft’un başkanı da olan Bill Gates. Serveti yaklaşık olarak 80.1 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor. Bill Gates bu başarırsını Microsoft’a borçlu olduğunu söylemek sanırım doğru bir yaklaşım olacaktır.
  • Dergi listenin ikinci sırasında Latin Amerika ve Meksika endüstrilerine yaptığı telekomünikasyon yatırımlarla göz dolduran Meksikalı-Lübnanlı ünlü yatırımcı Carlos Slim yer alıyor. Telekomünikasyon alanında yatırılan her girişim katlanarak Carlos Slim’e geri döndü.
  • Geldik listenin 3. Sırasına… 3. sırada yine ekonomi dünyasının yakından tanıdığı bir isim var. Amerikalı yatırımcı Warren Buffet 7 milyar dolarlık servetiyle listede yerini alıyor.
  • 3 milyar dolar servete sahip, aynı zamanda yine bir yazılım geliştirme şirketi olan Oracle’ın başkanı Larry Ellison’da listenin beşinci sırada yer alan milyarderler arasında.
  • Listenin sayılı zenginleri arasında ilerlerken bazı önemli isimler de göze çarpıyor. Bu gün şahsi serveti yaklaşık olarak 32.3 milyar dolar olan, Google’dan Larry Page,
  • Bunun yanında sosyal medya ağının fenomeni Facebook’un kurucusu, Mark Zuckerberg var.
En zenginler listesinde Facebook ve Google sahipleri yer alıyor.
En zenginler listesinde Facebook ve Google sahipleri yer alıyor.

Dünya ekonomisi son 20 yıldır; dijital teknolojiler, bilgisayarlar ve telekomünikasyon alanlarında yaşanan yüksek teknolojik bir devrimin sürecinden geçiyor ve giderek hızla büyüme kaydediyor. Tabi teknoloji ve dijital çağın nimetlerinden bu kadar servet kazanan kişiler, bazı alanların da zayıflamasına neden olmaktadırlar. Forbes Dergisinin sayılı zenginler listesine baktığımızda teknoloji yatırımcılarının basılı medyaya karşı üstün olduğu kanısına varabilir.  Bu devasa kişi ve kurumlar kazanırken, elbette bu süreçte kaybedenlerinde olacağı aşikardır. Teknoloji hayatımıza o kadar hızlı girdi ki, ilk radyo yayını, televizyon, gazeteler, bir dönem videokasetlerinin yerini alan CD ve DVD’ler, giderek yerini, akıllı bilgisayarlara, tabletlere ve akıllı cep telefonlarına bıraktı.

Peki, bu değişim süreci gerçekten çok hızlı mı gelişti? Dijital yayıncılık ilerleyen yıllarda aynı potaya daha neleri koyacak!

1436 yılında taşınabilir matbaanın Johannes Gutenberg tarafından icat edilmesiyle belki de dünya tarihinde bir devrim yaşanmış oldu.
1436 yılında taşınabilir matbaanın Johannes Gutenberg tarafından icat edilmesiyle belki de dünya tarihinde bir devrim yaşanmış oldu.

Taşınabilir Matbaanın İcat Edilmesi

Taşınabilir matbaanın icat edilmesi bir devrimin ilk adımları olarak adlandırılabilir. Teknoloji kronolojisine baktığımızda 1436 yılında taşınabilir matbaanın Johannes Gutenberg tarafından icat edilmesiyle belki de dünya tarihinde bir devrim yaşanmış oldu. Kağıt ve kitap üretimini tetikleyen bu hareket, kitap üretiminin doğmasına ve giderek yayılmasına neden oldu. Bu tarihten sonra İtalyanca intelligenti olarak adlandırılacak; Gazeteci, seyahat yazarları ve çevirmenlerden oluşan yeni bir sosyal ağ oluşacaktı. İnsan düşüncelerindeki evrim, icatları, icatlar toplumların bu günkü şeklini almasında aktif olarak rol oynamıştır. Bir zamanlar çok popüler olan gazeteler giderek maddi anlamda kayıplar yaşıyor.

Amazon ilk kurulduğu yıllarda sadece kitap satışı yapıyordu. Günümüzde dünya çapında büyük bir e-ticaret sitesine dönüşmüştür.
Amazon ilk kurulduğu yıllarda sadece kitap satışı yapıyordu. Günümüzde dünya çapında büyük bir e-ticaret sitesine dönüşmüştür.

Yakın bir zamanda ABD’nin ünlü haber dergisi Newsweek’in basılı medyadan çekileceği haberi ortalığı kasıp kavurmuştu. Washington Post tirajları azalan ve piyasa şartlarında nerdeyse tutunamama durumunda gelmişti.

Bu tarihlerde Washington Post’un mucizevi kurtarıcısı Jeff Bezos olmuştur.  Jeff Bezos, bilgisayar mühendisiydi aynı zamanda ve 1994 yılında bir online alışveriş sitesi olan Amazon’un da kurucusuydu. Amazon ilk kurulduğu yıllarda sadece kitap satışı yapıyordu.  Günümüzde dünya çapında büyük bir e-ticaret sitesine dönüşmüştür.

Dijital çağın kazananları ve kaybedenlerini olarak değerlendirdiğimizde, modern toplumumuzda yeni nesil yazılımcılar, dijital mecraya ruhunu veren mühendisler ve yatırımcılar maddi ve ekonomik açıdan çok büyük güce sahip olurken, kamuoyunu belirleyen bazı kurumlar, gazeteler ya da yayıncılar bugün ayakta kalmakta artık güçlük çekiyor.

Günümüzde dijital yayıncılık alanında da ciddi gelişmeler mevcut.
Günümüzde dijital yayıncılık alanında da ciddi gelişmeler mevcut.

Dijital Yayıncılık ve Kazanımları

Dijital yayıncılık ve kazanımları, dijital dünyaya ilişkin yeni perspektifler, yeni dijital platformların oluşmasına da olanak tanımaktadır.  Teknoloji günümüzde yatırımları da güçlendiriyor. Bugün salt bir teknolojiden bahsetmemiz mümkündür. Dijital yayıncılık ve gelişimi aslında birçok reklam verenlerin ihtiyaçlarına da doğrudan çözüm sağlamakta ve hedef kitlenin doğru kodlanmasına olanak sağlamaktadır.

Dijital yayıncılık konusunda ülkemizde ciddi adımlar atılmış durumda. Konuyu sadece internet kullanımı ve akıllı telefonlarla özdeştirmeden doğrudan basılı kitap, dergi ve gazetenin dijitalleşme sürecine getirirsek, Türkiye henüz yolun başında. Hayatı kolaylaştıran pek çok adım teknolojinin getirileri ile sunulmaktadır. Bugün e ticaret sitelerinin online mecrada varlığı, e- kitap uygulamalarını gelişmesi, mobil uygulama olarak akıllı telefonlarda yer alması büyük bir kazanım. Bu gün bilgiye dünyanın her noktasından bağlanabiliyorsak bu kazanımların bilincinde ilerlemenin dijital teknoloji ile sağlandığını bilmemiz gerekmektedir.

Her gün gelişen, değişen ve yenilenen teknoloji hayatımızın merkezinde seyrediyor. Bazılarımız isteyerek, bazılarımız bu durumdan habersiz dijital yayıncılığın merkezinde başrolü oynuyoruz. Her şey değişiyor. Bilgiye en hızlı şekilde ulaşıyoruz. Bu durum korkutucu değil aksine yeni bir evrim.

Gazete ilanları, yerini iş ilanları web sitelerine bıraktı.
Gazete ilanları, yerini iş ilanları web sitelerine bıraktı.

Gazete İlanları Yerini İş İlanları Web Sitelerine Bıraktı

Gazete ilanları,  yerini iş ilanları web sitelerine bıraktı. Dijital yayıncılığın getirileri giderek yön değiştiriyor. Bir dönem sayfa sayfa, çarşaf çarşaf yayınlanan ve kelimesine yüklü miktarda para ödenen gazete ilanları, sarı sayfalar, yerini modern insan kaynakları iş ilanları web sitelerine bıraktı. Bir işe başvurmak için erkenden büfeye gelen gazeteyi almanıza gerek yok. Üstelik iş görüşmeleri için yol kat etmenize de gerek yok. Artık günümüzde online mülakat ve davetler sayesinde online özgeçmiş sayesinde daha pratik, hızlı ve zengin seçenekler sunmaktadır.

Avrupa’da Kütüphane Yerine Elektronik Kütüphane

Bu gün Avrupa’da gizemli kocaman koridor ve raflardan oluşan devasa kütüphanelerin yerini E-kütüphaneler devralıyor. Çok yakın bir tarihte Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) elektronik kütüphane konusunda çalışmalara başlayacağını duyurdu.

Mobil İşletim Sistemlerindeki Değişim

Mobil işletim sistemlerindeki değişim süreci ve geliştirme süreçlerini dijital yayıncılığa ve teknolojik yatırımlara borçlu. Eskiden akıllı telefonların olmadığı dönemlerde, en popüler olan cep telefonları Nokia ve Motorola gibi markalardı. Nokia telefonlarında Symbian ve java uygulamalar popülerliğini koruduğu dönemlerde Android OS ve Apple IOS yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı.

Bu gün dünya üzerinde mobil işletim sistemi 4 ana kola dağılmış durumda.

  • Apple IOS – IOS İşletim sistemi
  • Android OS – Son sürümüyle marshmallow
  • Microsoft-Windows mobil platformları
  • Blackberry OS- Son güncelleme ile artık Google Play uygulamaları ile entegre çalışıyor.
Arama motorları optimizasyonu, Search Engine Optimization yani SEO günümüz internet yayıncılığında önemli yer kaplar.
Arama motorları optimizasyonu, Search Engine Optimization yani SEO günümüz internet yayıncılığında önemli yer kaplar.

Mobil SEO ve Lokal SEO

Arama motorlarında kelime veya kelime gruplarında üst sıralara çıkmak için yapılan optimizasyon çalışmalarının bütününe Search Engine Optimization yani SEO denir. Globalleşen dünyada pazarlama faaliyetleri sanal ortama taşındığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu pazardan daha büyük pasta alabilmek adına Dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google’da üst sırala çıkabilmek önem taşımaktadır. Google çeşitli manipuleler ile kalitesiz websitelerin üst sıralara gelmemesi adına güncel algoritmalar geliştirmektedir. Google bu algoritmalara genellikle hayvan isimleri veriyor. Örneğin panda, penguen, sinek kuşu, zürafa vb …

Google gelişen teknoloji sayesinde cebimize kadar giren interneti unutmuyor. Google için yeni güncellemelerden bir tanesi olan mobil seo güncellemesi Google’nin akıllı telefonlara verdiği önemi ve kendini devamlı geliştirmeyi başararak zirvede kalan bir arama motoru olduğunun kanıtını gösteriyor. Websiteleri Mobil uyumlu ( Responsive ) olmaya zorlayan aksi taktirde mobil uyumlu olmayan websiteleri üst sıralara çıkamayacağını açıklıyor. İnternete girişler mobil üzerinden arttığını gözlemleyen  arama motorlarının kralı Google bu gelişmelere sessiz kalamadı ve mobil algoritma geliştirdi.

Nedir Bu Local Seo ?

Bölgesel hizmet veren şirketler için  yapılan sadece bölgesel anahtar kelimelerde şirketin bulunduğu bölge içerisinde üst sıralara çıkmak için yapılan stratejik çalışmalardır. Genel aranmalara oranla rekabet oranı daha düşüktür. İlgili aramalarda haritalarda veya telefon numaraları ile  çıkıp müşterilerine direk ulaşmayı amaçlayan ve hedef kitlesi üzerinde direk %100 lük nokta atışı gerçekleştirmeyi planlayan bölgesel işletmeler için geliştirilmiş büyük firmalarla baş edebilmek amaçlı kullanmayı daha çok tercih ettiği seo çalışmalarıdır.

PAYLAŞ
Önceki İçerikSen Gel Yeter
Sonraki İçerikBeni Osman Öldürdü
Mehmet Şeylan
1984 Iğdır doğumlu. University of Southern California mezunu. Sinema yazarı-Senarist. Kabe Hacerül Esved 2015, Sarı Siyah 2013, Migale 2012 Sinema filmlerinin senaryo yazarı. Belgesel, Dizi, Reklam ve Tanıtım filmlerini içeren projelerde yer aldı. Sanat ve Sinema siteleri için zengin içerikler üzerine araştırma yapmaktadır.