Bir İstihbarat Kaynağı Olarak Sosyal Medya!

Bilgisayar mantığı ekseninde düşünülecek olursa her yazılım aslında bir demodur. Kullanımı yaygınlaştıkça kendini yeniler, geliştirir ve aksaklıkları analiz ederek yeni bir sürümü ortaya çıkarılır. Bu durum yazılımın esnek olmasını sağlar ve kullanıcılara daha kullanışlı bir alan açar.  Sonu gelmiş bir yazılım yoktur sürekli gelişmekte olması sürekliliğini sağlar.

Bu minvalde düşünülecek olursa, piyasaya sürülen her yeni yazılım başlangıçta son derece iyi amaçlar için hazırlanır. Bugün dünyanın her yerinde tercih edilen facebook, instagram, twitter gibi platformlar başlangıçta kendi misyonunu kullanıcılara sunmak üzere hazırlanmıştır.

Tamamen kurgusal olarak düşünerek, kendi içinde sürekli olarak genişleyen ve gelişen bu platformlardan yeni çıkarımlar elde edilebileceğini birileri mutlak suretle görmüş olmalıdır.

Kendi hesabınızda olan kişilerin kavramlara veya kişilere karşı tutumlarını veya tavırlarını görmek son derece basittir.  Herhangi bir parti liderini yüceltmek gibi bir içerik üretirseniz bunun alacağı beğeniler size hangi takipçiniz veya arkadaşınızın destekçisi olduğunu anlamanızı sağlar. Beğeni göndermeyen kişiler için iki ihtimal vardır ya görmemiştir ya da tavrı o lidere karşıdır. Birkaç kez benzer içerik ürettiğinizde sonucu almış olursunuz.  İçerikler hazırlanırken en ince detayına kadar düşünülerek hazırlanırsa elde edeceği veri ürkütücü olabilir.

İnsan psikolojisi her ne kadar uzmanlık alanım değilse de davranış psikolojisini iyi kötü herkes bir parça bile olsa anlar. Sevdiğiniz kavramlara bazen karşı koyamayabilirsiniz. Tıpkı çikolatayı seven birinin ikram edilince reddedemeyeceği gibi. İlgisiz kalmak bile başlı başına aynı fikirde olmadığının göstergesidir.

Hızını alamayan veya tuzağa düşen kullanıcı öfkeyle veya zevkle yorum bile yazabilir.

Basit bir içerik üretsek neler elde ederiz?

İçeriğinizde siyah bir fon düşünü ve üzerinde kırmızı yazıyla “En Sevdiğim Renk Kırmızıdır diye bir not düşün. Arkadaş listenizde bin kişi olduğunu varsayalım. Refleksler devreye girer ve aynı gün içinde olmasa bile en fazla ikinci gün sonuçlar gelir. Neler mi gelir? Beğenenler sizinle aynı görüştedir. Beğenmeyenler dayanamaz altına yorum yapar: Hayır mavi, bence Siyah, katılmıyorum Yeşil diye devam eden yorumlar arka arkaya gelmiş olur. Basit bir içerikle üstelik kırmızı rengini seçerek arkadaşlarınızın kaçının hangi rengi sevdiklerini öğrenmek pekâlâ mümkündür. İşin garip tarafı siz onlardan renklerini sormamışsınızdır.

Bir renk ile yola çıkılıp onlarca rengi almak ne kadar ve basit.

Bunu yapmanız size Sosyal Bilimler adına bir veri kazandırmış olabilir. Bu son derece masum bir çalışmadır ve bilgiye yöneliktir. Veya bunu yapmanız bir sosyal deney malzemesi bile olabilir. Bu tamamen sizin hayal dünyanız veya amacınıza yönelik bir çalışma olur.

Masum bir içerik değilse?

Bana göre insanların sosyal medyayı dahası interneti özgür bir ortam olarak sanmaları en büyük handikaplarıdır.

İnsanlara özgür bir alan açtıkları düşünülen platformlarda birileri istediği gibi at koşturuyor ve büyük bir kesim tamamen uykuda.

Bahsettiğim bu kurgu buzdağının görünen yüzü değil,  üzerinden düşen minik bu parçaları olarak algılamanız dileğiyle Hoşça kalın.

 

PAYLAŞ
Önceki İçerikMinik Bir Kalp
Sonraki İçerikJackson Pollock CIA Ajanı Mı?
Volkan Erdal
Çok uzun yıllar bilgi işlem uzmanlığı ve sistem mühendisliği yaptı. Okumayı ve araştırmayı çok sevdi. Düşünce sınırlarını zorlamayı ve en olmadık bakış açısını yakalamayı ilke edinmiş biri.