Kral Lear

0
1183
Kral Lear

Herkese merhabalar,

Bu sene içerisinde takip ettiğim ve almak istediğim iki oyun vardı; Zengin Mutfağı ve Kral Lear. Uzun uğraşlar sonucu Zengin Mutfağı oyununa bilet bulmuştum. Kral Lear içinde telefonumun alarmınu kurdum, bilet satışı başlama zamanı öncesinde. Buldum ama nerede buldum ?

Maalesef en arkada buldum. Hem Biletix’den kendim seçemediğim için hem de fiyatları kategoriye göre ayırdıkları için. 🙂 Olsun dedim aldım ve heyecanla oyun gününü bekledim…

Bekledim bekledim…

Geldi çattı o gün.

Zorlu’nun en büyük sahnesinde en beklediğim oyun olan Kral Lear’ı izleyecektim. Koltuğuma oturduğumda büyük bir hayal kırıklığı yaşasam da heyecanımı azaltmamaya çalıştım. Minnacık görebildiğim Haluk Bilginer’in sesini bile duymak güzeldi.

Öncelikle şunu söylemek isterim ki…

Güzel bir oyun izleyeceğimi biliyorum ama beklediğimden de güzeldi oyun. Shakespeare oyunlarının dili ve sahnelenmesi zordur çünkü oyunları genellikle ağırdır. Herkese hitap etmez. Şiirsel ve devrik cümleler arasında kaybolabilirsiniz. Dolayısı ile izlemeden önce bir önyargı oluşuyor. Nasıl sahnelendi, nasıl uyarlandı, nasıl hareketlendirildi ?

Oyun Atölyesi bu konuda başarılı olmuş.

Haluk Bilginer

Ağır bir oyunu öylesine hareketlendirmişler ki tam ağır sahneden sonra komik veya eğlenceli bir sahne geliyor ve birden kendinize geliyor, keyifleniyorsunuz. Sahneler arası kullandıkları müzikler, danslar, rahatsız etmeyen komik sahneler ve tabi oyunculuklar. (Birkaç oyuncunun performansları hakkında konuşmak istemiyorum sonuçta hepsininin oyunculukları mükemmel olmak zorunda değil :))

Haluk Bilginer’in diyaframını kullanmasını en uzaktan bile  farketmemin dışında tonlamaları, sesini oyuna göre kullanmasını izleyince dedim ki; ”Haluk Bilginer Oyunculuğu” diye bir şey var.

Yazacak çok şey var ama bunlarla hem ipucu vermek istemem hem de sıkmak istemem. En iyisi gidip izlemek. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Birazcık uzun ve dediğim gibi ağır ama olsun pişman olmayacaksınız.

Bir dipnot; Zorlu PSM, mükemmel bir salon fakat izlemek istiyorsanız kendi sahnesinde izleyin. Kendi sahnesi (Oyun Atölyesi – Kadiköy) küçük olduğu için zevkle, oyuncuların mimiklerini görerek izlersiniz tabi bu sizin için önemli ise.

İyi Seyirler.

PAYLAŞ
Önceki İçerikMavi Yeşil Dergisi 116. Sayısında
Sonraki İçerikPortre 1. Bölüm
Ceren Baran Demir
Ceren Baran, 02 Ağustos 1989 doğumludur. Küçüklüğünden beri tiyatroya olan sevgisi sonucunda Haliç Üniversitesi Konservatuvar Tiyatro bölümünü kazandı. Mezuniyetinden hemen sonra akademik ingilizce-TOEFL eğitimi için NYC'a gitti. Amacı Amerika'da tiyatro alanında yüksek lisans olmasına rağmen yemeğe olan ilgisi onu başka bir yola soktu ve İstanbul'a dönerek USLA AKADEMİ'de Prof. Ekmek ve Pastacılık eğitimi aldı. Mrs. Cupcake Dessert Boutique'de stajını yaparken drama,tiyatro,el sanatları ve dans alanında eğitimler alıp,atölyelere katıldı. Şuan bir kurumda Drama Eğitmenliğinin yanında butik pastacılık yapmaktadır.