Tasarım penceresi her dönem yeniliklere ve farklı üretim ağlarına bağlı olarak var oldular. İnsanlarda bu üretim ağından içeri geçip yöntemi, tekniği ve kolaylaştırıcı pek çok şeyi gelişip dönüştürdüler.

Fikrin ve tasarımın birleştiği noktada insanların üretime yoğunlaşmaması mümkün değil. Bir bilgisayar veya bir çanta boyutlarını düşünün bu boyutta bir fikrin üretimi için sağlanmış 3D Printerlar.

Hayatımıza bir devrim gibi yavaş yavaş sızmaya devam eden bu teknoloji neredeyse birçok sektörü içinde barındırdığı gibi işlerini kolaylaştırıp üretimde kusursuzlaşmayı hedefliyor.
3 Boyutlu Yazıcılar
Sanat ve mimari projelerde kullanımı daha kolay yaygınlaşan 3 boyutlu yazıcılar, tasarımcıların dili olmaya ve üretilebilirliğini en iyi şekilde deneyimleyen sektör olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın en büyük 3D yazıcısını en büyük ölçekte çalışabilir duruma getiren Çin’deki bir inşaat firması sanayi atıklarından oluşturduğu çimento alaşımı ile 1100 metrekareye ilk villasını 3 boyutlu yazıcı sayesinde inşaa etmiştir.

Hadi ! Biraz eskiye gidelim ve günümüz teknolojisi ile karşılaştıralım. 1938 yılında Chester Carlson yazıcı makinalarının mucidi olarak bilinir, o zamanlara değil de 2000’li yılların başında bir yazıyı kağıda basıldığını bilmek yada bir yazının çoğaltılmasının kolaylığını günümüzde bile hala yaşamaktayız. Öyle ya aynı teknolojiye başka boyutla ulaştık aslında. 3 boyutlu yazıcılarda günümüzde aynı mantık doğrultusunda çalışmaktadır. Malzemesi plastik, reçine, seramik, metal ve ahşap baskılar yapabilmektedir.

Reçine malzemesi ile baskı makinası. Ipad yardımı ile tarama yapılan bireyin seramik baskısı.
PLA yani plastik bazlı malzeme ile üretilmiş örnek.
