Ölümünün 102. Yıl Dönümünde Tevfik Fikret

0
197
Ölümünün 102. Yıl Dönümünde Tevfik Fikret
Ölümünün 102. Yıl Dönümünde Tevfik Fikret

Kalemlik.com sitesinin kültür-sanat platformu Kalemlik Blog, sanat severler için her hafta özgün içerikler yayınlamaya devam ediyor. Yazmaktan ve okumaktan keyif alan internet kullanıcılarının buluşma adresi Kalemlik.com sitesinin uzman editörleri tarafından hazırlanan içerikler, kültür ve sanat dünyasında büyük izler bırakmış değerli insanların hayatları ve eserleri hakkında kısa ve faydalı bilgiler sunuyor.

Kalemlik Blog‘da bu hafta, ölümünün 102. yıl dönümünde Tevfik Fikret için bir anma yazısı yayınlandı. Modern Türk şiirinin kilometre taşlarından biri olan Tevfik Fikret (1867-1915), Tanzimat döneminde yetişti ve en önemli eserlerini II. Meşrutiyet döneminde verdi. Serveti Fünun dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptığı dönem, Türk şiirinde Batılı formları denemeye çalışan usta isimlerin öncülük ettiği Edebiyatı Cedide akımının en güçlü olduğu dönemdi.

II. Meşrutiyet döneminde kaleme aldığı eserlerinde Tevfik Fikret, Türk şiirinde ses uyumu ve ahengi koruyarak Batılı formları başarıyla kullandı. Türk şiirine toplumsal sorunlar karşısında duyarlılık kazandıran bu şiirler, Türk dilinin şiir için ne kadar zengin olanaklara sahip olduğunu göstermekteydi. Türk dilinin şiir yazmak için yeterli olmadığı tabusunu yıkan bu eserleri, kendisinden sonraki dönemde Nazım Hikmet, Yahya Kemal, Orhan Veli, Attila İlhan gibi büyük şairlerimize ilham kaynağı oldu.

Ünlü yazar ve edebiyat tarihçisi Ahmet Hamdi Tanpınar, Tevfik Fikret için “cemiyet için bir nevi ahlak ve medeniyet havarisi” ifadesini kullanır. Ki bu tespit, son derece doğru bir tespittir. Tevfik Fikret, gerek İstibdat dönemi, gerekse de 31 Mart yasakları sırasında gördüğü baskı ve zorlamalar karşısında kendi ahlak anlayışından milim taviz vermedi. Savunduğu medeniyet ise bir değerler sistemiydi, Batıyı şekilsel yönden taklide hiçbir zaman yanaşmadı. Batı medeniyetini oluşturan değerler sisteminin Türk insanını geçmişin köhne zihniyetlerinden kurtaracağına inanıyordu. Bu inancı onu, Tanpınar’ın da işaret ettiği gibi, bir tür “havari” haline getirdi.

Ne var ki Tevfik Fikret, son derece naif ve kırılgan bir ruha sahipti. Bu inancını gerçekleştirmesine katkı sağlayacak mücadele gücü ve cesaretten yoksundu. Gerek İstibdat döneminde, gerekse de 31 Mart’ın ardından, planlarını kendisinin çizdiği ve “edebiyat evi” anlamına gelen Aşiyan’da inzivaya çekilmeyi tercih etti. Fakat, şiirlerinde savunduğu değerler ve ilkeler, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilmeye çalışıldı.

Büyük Türk şairi Tevfik Fikret için Kalemlik Blog’da yayınlanan anma yazısını aşağıdaki linkten okuyabilir, tüm kırtasiye ihtiyaçlarınızı uygun fiyat avantajları ve farklı promosyon seçenekleriyle Kalemlik.com sitesi üzerinden karşılayabilirsiniz.

Keyifli okumalar, keyifli alışverişler…

https://blog.kalemlik.com/tevfik-fikret