Hayal Gücünden Yoksun Kalmamak

0
127
Hayal Gücünden Yoksun Kalmamak

Öykü, edebiyat sanatının bir ürünüdür.

Edebiyat, yani yazın insanın özgür duygularla yazdığı bir dışa vurum tekniğidir. İnsanın özgürlüğü, öyküleme tekniğiyle dışa yansır. Öykücü, olayları ve durumları en güzel şekilde yazına yansıtmaya çalışır. Öykü, insanla eş değer niteliktedir. Öykü yazan insan, insanlığını sanat eserine yansıtır. Öykücü olayları ve durumları gerçeğe yakın şekilde yazar. İçe bakış da denilebilir buna.

Öykü tümüyle insandır. İnsan kendi durumunu öyküye yansıtabilir. Yahut kendi hayatı dışında hayatları anlatabilir. Bu tamamıyla kurgudur. Kurgu, bir şeyin gerçeğe yakınmış gibi anlatılmasıdır. Anlatılan olay ya kurgu ya da gerçek, öykünün özüdür.

Öykü insanın başından geçen ya da geçmeyen olayların edebi açıdan anlatılmasıdır. Öykü yazan insan hayal gücünden yararlanır. Yazarın hayal gücü geniştir. Hayal gücü geniş olan insan yazılarında da bunu yansıtır. Hayal gücünden yoksun bir yazar düşünülemez.

Öykü yazarı, sağ beynini en iyi şekilde kullanır. Sağ beyin sanatçı yöndür. Sağ beynini kullanan insan sanatta başarılı olur. Sanatçı yönü hayal gücünden yoksun olamaz. Hayal gücünü kullanan insan, sanatta da başarılı olur. Çünkü sanat hayal gücünden beslenir.

Resim, heykel, müzik nasıl hayal gücünden beslenirse, yazarlık mesleğinde de insan hayal gücünden öyle beslenir. Hayal gücü için yazarlar şizofreni derler. Ahmet Altan bir röportajında şizofreni dediğimiz hastalık, yazarlık hastalığıdır. Her yazar biraz şizofrenidir. Yazarlık mesleğinde olan için hayal gücü harika bir yetenektir.

Hayal gücünü kullanan insanın yazarlık mesleğinden ala cağı büyük dersler vardır. Yazarlık ve hayal gücü iki büyük yetenektir. Yazarlık mesleğinde olan için hayal gücü vazgeçilmezdir. Hayal ürünü olan edebiyat, yazarlıkla uğraşanlar için harika bir alan olmuştur.

Hayal gücü insanın çocuksu yönüdür. Ölmeyen çocukluğu yazarın en büyük özelliğidir. Çocuk yanını öldürmeyen yazar, başarılı olur. Çünkü sadece çocuklar hayal kurar. Çocuklara saygım vardır bu yüzden. Dünyayı çocukların elinde daha güzel bir hal alır çünkü.

Hayal gücü ve yazabilmek, iki önemli yetenek edebiyat mesleğinde olanlar için Hayal gücünden yoksun olmamak dileğiyle. Edebiyat dolu günler dilerim efendim.

PAYLAŞ
Önceki İçerikKukumav Kuşu
Sonraki İçerikAraştırmacı Beyinlere Çizgi Ve Mizah Kitapları İdeal Olabilir
Dilara Pınar Arıç
26 Mayıs 1990'da İstanbul'da doğdu. Lisans öğrenimini Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı'nda burslu olarak gördü. Yüksek lisans çalışmasını Trakya Üniversitesi'nde Sünbülî Sinan'ın Menasik-i Hac adlı eseri üzerine tamamladı. İngilizce, İspanyolca bilmektedir. İnsomnia'nın Saati ve Gülümse Hayata adlı iki kitabı vardır.