Hayvan Çiftliği (Animal Farm), George Orwell‘in tarafından çeşitli mecazlar kullanılarak yazılmıştır. George Orwell, romanında fabl sanatını çok iyi bir şekilde kullanmıştır. Yani hayvanlara insan özelikleri yükleyerek insan yaşamına dair anlatmak istediklerini dolaylı ve iğretilemeli bir yolla anlatmıştır. Ayrıca hiciv sanatını da romanında uygulayan yazar, bir kişi, olay ya da durumun, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirmiştir…

Roman ilk olarak 1945’te yayınlandıysa da asıl ününe 1950’lerde kavuştu. 1996’da ise geçmiş tarihler için verilen Retro Hugo Ödülü‘nü 1946 senesi için almıştır.

Hayvan Çiftliği çok yankı uyandırmış ve olumlu eleştiriler almıştır. Stalinizm eleştirisi olmakla birlikte, II. Dünya Savaşı yıllarında müttefiklerini kızdırmak istemeyen İngiltere’de sansüre uğramıştır. Roman 1999’da bu kez konusuna daha sadık bir senaryoyla filme çekilmiştir. Bunun yanı sıra animasyon filmleri de mevcuttur.  Ayrıca birçok tiyatro oyununa uyarlanmıştır.

Hayvan Çiftliği, Pink Floyd‘un Animals albümüne ilham kaynağı olmuştur.

“Hayvan Çiftliği” Türkiye’de ilk kez 1954 yılında Halide Edip Adıvar‘ın Türkçe çevirisiyle bastırtılmıştır.

Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı‘dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.

Romanda kim kimdir?

Napoleon

Çiftliğin en büyüğü ve en kudretlisidir. Çiftlikteki hayvanların hepsi Napoleon’u dinlerler. İçki ve sigara içilmesine izin verip, insan giysileri giyme ayrıcalığı sağlamaktadır.

Snowball

O da bir domuzdur,  ancak çiftlikteki geçmişi o kadar da eskiye dayanmaz. Hayvanlar için kahramanca mücadele eder ancak köpekler tarafından çiftlikten sürülür. Hem retoriği hem de yaratıcılığı daha gelişkindir onun.

Boxer

‘En zekilerden sayılamayacak’ türden bir at. Çok sıkı çalışırdı. Düsturu “Daha çok çalışacağım.”dı ve öyle de yaptı. Napolyon ne dediyse inandı. Boksör derdi ki: “Napolyon haklı.”. Çiftlikte çok saygı gören bir hayvandı; çünkü herkesten çok çalışırdı. Çin’deki Boxer Ayaklanması’nı simgeler.