Budalalıktan Deliliğe ve Umberto Eco

1
322
Budalalıktan Deliliğe ve Umberto Eco

Kalemlik.com sitesinin kültür-sanat platformu Kalemlik Blog‘da her hafta bir kitap ve yazarı tanıtılmakta. Yazı araç ve gereçleri alanında 1 yıl gibi kısa bir süre içinde öncü markalardan biri haline gelen Kalemlik.com sitesi, bir taraftan ürün çeşitliliğini arttırırken, bir taraftan da Blog sayfasında ürettiği özgün içeriklerle sektöründe lider konuma yükselmeye çalışıyor.

Onlarca markanın yüzlerce ürününü müşterisine sunan Kalemlik.com sitesi, kırtasiye ürünlerinden ofis ürünlerine, okul araç gereçlerinden ergonomi destek ürünlerine kadar pek çok ürüne en uygun fiyatla ulaşmanızı sağlamakta. Yazmaktan ve okumaktan keyif alanların buluşma noktası Kalemlik Blog‘da yapılan kitap ve yazar tanıtımları, meraklıları tarafından ilgiyle takip edilmekte.

Kalemlik Blog‘da bu hafta, ünlü yazar Umberto Eco ve Budalalıktan Deliliğe isimli kitabı tanıtıldı. Umberto Eco‘nun ölümünden sonra yayınlanan son seçkisi Budalalıktan Deliliğe, yazarın esas olarak post-modernizm eleştirisini ve gündelik siyasi olaylar karşısında özgün yorumlarını yansıtmakta.

Ünlü yazar Umberto Eco, 1985 yılından itibaren Espresso dergisinde düzenli yazılar yazmaya başlamıştı. Dergideki

Budalalıktan Deliliğe
Budalalıktan Deliliğe

köşesinin adı La Bustina di Minerva‘ydı. Üzerine not almak için uygun yeri olan Minerva marka kibrit kutularının iç kısmına Eco, döneminin önemli olaylarını ve değerlendirmelerini not ediyordu. Sonra da bunları dergideki köşesinden okurlarıyla paylaşıyordu.

Bu yazılardan yapılan ilk seçki, 1992 yılında Somon Balığıyla Yolculuk ismiyle yayınlanmıştı. İkinci seçki, 2007 yılında Yengeç Adımlarıyla ismiyle yayınlandı. Son seçki, 2017 yılında Budalalıktan Deliliğe ismiyle yayınlandı. Bu yönüyle bu son kitap, Umberto Eco‘nun okurlarına bir tür veda mektubu gibi de değerlendirilmekte.

Peki kitabın içeriğinde ne var? Umberto Eco, post-modern toplumda insanların üretimden koptuğunu ve toplumsallaşma özelliklerini kaybettiklerini düşünüyordu. Üretimden koparak toplumun dışına itilen birey, kaçınılmaz olarak budalalaşmakta. Bu tür bir birey için temel varoluş şekli tüketimdir. Tüketen birey, daha fazla görünür olmak ister. Görünürlük isteği ise delilikle sonuçlanır. Post-modern bireyin bu delilik hali, her türlü ahlaki normdan kopuşu ve her istediğini yapma sayıltısını ifade etmekte.

Umberto Eco‘ya göre post-modern bireyin siyaset alanındaki en önemli temsilcisi, İtalyan siyasetçi Berlusconi‘dir. Çünkü Berlusconi, elindeki medya gücüyle parlamentoyu işlevsizleştirmiş ve kendi medyatik popülizm rejimini inşa etmiştir. Kitapta Umberto Eco‘nun bu konularla ilgili pek çok görüş ve düşüncesini bulabilirsiniz.

Umberto Eco ve Budalalıktan Deliliğe isimli kitabıyla henüz tanışmadıysanız, Kalemlik Blog‘daki bu tanıtım yazısıyla güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

Keyifli okumalar…

https://blog.kalemlik.com/umberto-eco

1 YORUM