Artık İstanbul’da 7/24 Açık Kütüphane Var

İstanbul nice araştırmacıya ev sahipliği yapan bir metropol. Arşivleri açısından da oldukça zengin sayılabilecek kütüphanelerine erişimin önemli bir kısıtı var. Tam zamanlı araştırmacıların dışında, yalnızca gününü değil gecesini bu işe ayıran araştırmacılar için 7/24 hizmet verecek bir kütüphane ciddi bir ihtiyaçtı.

Arşivinde birçok esere sahip olan ve 7 gün 24 saat halka açık Atatürk Kitaplığı, dev arşiviyle vatandaşlara hizmet veriyor.

Atatürk Kitaplığı Hiç Kapanmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak Taksim’de faaliyetlerini sürdüren Atatürk Kitaplığı da halkın ihtiyaçlarına dönük bir projeyi hayata geçirdi.

Hiç Kapanmayan Kütüphane projesi, araştırmacılar, öğrenciler ve okumayı sevenler açısından yıllardır dile getirilen ve gerçekten hayati öneme sahip bir projeydi; nihayet uygulama alanına konuldu. Taksim Atatürk Kitaplığı artık “Hiç kapanmayan Kütüphane” olarak 7 gün 24 saat açık! Öğrenciler ve araştırmacılar günün tüm saatlerinde kütüphane imkanlarından kesintisiz olarak yararlanabiliyor.

İstanbul’un olduğu kadar ülkemizin de en önemli bilgi ve kültür kurumlarından biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, kütüphane kullanıcılarının ve araştırmacıların daha rahat ve sıcak bir ortamda çalışabilmeleri için kütüphane çalışma saatlerini kullanıcıların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yeniden düzenledi.

Özellikle tez süreçlerindeki öğrencileri sevindirecek haber Atatürk Kitaplığı’dan geldi. Oldukça merkezi bir yerde, Taksim’de yer alan Kitaplık’ın yeni uygulamasıyla birlikte, Türkiye’de ilk kez bir Halk ve Araştırma Kütüphanesi 7 gün 24 saat hizmet vermiş olacak.

Atatürk Kitaplığı Hiç Kapanmayacak
Atatürk Kitaplığı Hiç Kapanmayacak

Atatürk Kitaplığı’na İnternetten de Ulaşılabilir

Atatürk Kitaplığı koleksiyonunda bulunan basılı ve yazılı kültürel miras eserleri web üzerinden de hizmete sunuldu. Bir çoğu Pertevniyal Valide Sultan Evrakına ait eserlerden özet bilgiler hazırlanarak tarayıcı üzerinden 5625 belgeden oluşan 7528 görüntü elde edildi. Belgeler İzmir, Tırhala ve Yenişehir’deki çiftlikler olmak üzere; Aksaray’daki Valide Sultan Camii, mektepler, camiler, tekkeler, çeşmeler, Medine’deki Gureba Hastahanesi, Tersane’deki gemi yapım yeri, askeriyeye Valide Sultan’ın şahsi parasıyla alınan tüfekler, orduya verilen bağışlar ile elde edilen eserler halkın çalışmalarına sunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak halka ve özel araştırmacılara hizmet veren Atatürk Kitaplığı, yüzlerce kişinin de şahsi kitap koleksiyonlarını bağışlamalarıyla 140 binlere varan kitap sayısı yeni satın almalar ve bağışlarla bugün 500 bine ulaştı.

İlköğretimden üniversite öğrencisine, akademisyenlerden uluslararası araştırmacılara kadar çok geniş kitlelere hizmet veren Atatürk Kütüphanesi’nde 50 bine yakın çeşitli yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal, ayrıca gazete, Atatürk , İstanbul, başvuru gibi özel koleksiyonlar bulunuyor. Bu koleksiyonlar dijitalize edilerek dijital ortama aktarılmakta ve yırtılıp yıpranmaları nedeniyle bilgi ve belgelerin kaybolması böylece önleniyor. Dijital ortama ise yaklaşık 4 milyon 500 bin sayfa aktarıldı. Kütüphane, ödünç kitap verme, yerli ve yabancı araştırmacılara eski ve yeni eserlerin dijital ortamda (CD) sunulması ve fotokopi hizmetleri veriyor.

Son dört yıl içerisinde önemli koleksiyonlar satın alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi böylece Atatürk Kitaplığı’ndaki arşivi üçe katladı. İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü; 2015 yılında el yazması kitap, fotoğraf, harita, gravür, afiş, kartpotsal, madalya, hat, gazete, Osmanlıca evrak ve belge, Türkçe, Ermenice, Arapça ve Farsça kitaplardan oluşan 14 bin 577 adet nadir eser ve özel arşiv satın aldı. Fiyatları 50 bin lira ile 1 milyon lira arası değişen nadide eser koleksiyonuna sadece 2015 yılı için 3 milyon 500 bin liralık alım yapıldı.

Atatürk Kitaplığı
Atatürk Kitaplığı

Atatürk Kitaplığı’ndan Nasıl Faydalınabilir?

Yeni uygulamaya depo hizmeti 22.00’ye kadar olup çalışmalarına gece devam edecek okuyucular yararlanacakları eserleri 0212 2499565 / dahili 8320’ nolu hattı arayarak rezerve ettirebilecekler.

Atatürk Kitaplığı’na Nasıl Ulaşılabilir?

Gezi Parkı’nın komşusu olan Kitaplık, Taksim Meydanı’na yürüme mesafesinde.

Adres: Miralay Şefik Bey Sok No : 6 Taksim-Beyoğlu/İstanbul

Atatürk kitaplığı’na Nasıl Üye Olunur?

Atatürk Kütüphanesi’ne üye olmak için 1 adet fotoğraf (fotoğraf, kart çıkınca iade edilir) ve nüfus cüzdanı bilgileri yeterli oluyor.

PAYLAŞ
Önceki İçerikKadehim Senin Şerefine
Sonraki İçerikBu Dünyadan Bir Şahin Kaygun Geçti
Önder Aydın
Önder Aydın, Sanat Duvarı kurucusu ve proje yöneticisidir. Lisans eğitimine İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde devam ederken ara vererek Nazım Hikmet Akademisi Sinema bölümünde 2 yıl eğitim aldı. Ardından lisans eğitimini bitirerek İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitime başladı. Eğitimci olarak başladığı iş yaşamını Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak kurucusu olduğu "SEO Gezegeni" dijital ajansında sürdürmektedir. Sanatın edebiyat ve sinema dallarıyla ilgilidir. Akademik çalışmalar yapar, sanat ile bilimi hayatının her alanınına uygular. İstanbul'un kaotik ortamını terk ederek İzmir'e yerleşmiştir.

1 YORUM